Швајцарија – Нови сообраќајни правила

Нови сообраќајни правила

Од почетокот на идната година, сите возачи во Швајцарија задолжително ќе мора да внимаваат на две-три нови правила. Главната измена се однесува на оставањето таканаречен коридор за итни случаи, односно сите возила во случај на сообраќаен метеж на пат со две сообраќајни ленти мора да се движат што е можно подесно, односно на пат со повеќе ленти оние што се на крајната лева да одат сосема лево, а другите десно така што меѓу нив ќе има доволно простор да се пробие возило на полицијата или итните служби. Казната за непочитување на ова ќе изнесува 100 франци.

Втората новост, спротивна на она што нас нé учеа во авто-школите но ќе израдува многу наши возачи, се однесува на местата каде две ленти се спојуваат во една, каде возилата што се движат по лентата од која мора да се префрлат на другата е што тие ќе бидат обврзани да одат до крај па дури потоа да се приклучат на постоечката колона. Ова правило кое одамна се применува во Германија каде го нарекуваат принцип на патент има за цел целосно искористување на асфалтот и применливо е само во земјите каде постои висока возачка култура, односно само таму каде ќе ве пуштат да се престроите.

Новите правилата што ги донесе швајцарскиот федерален совет од 1 јануари следната година предвидуваат и велосипедистите и мотоциклистите да можат да свртат десно на црвено светло на семафор, под услов да сигнализираат за тоа. Воведен е и нов сообраќаен знак, со кој ќе се одбележуваат местата опремени со полначи за електричните возила.

All Features

 • Според ACEA, во јуни годинава бројот на новорегистрирани патнички возила во Европа е за 24,1 отсто помал во споредба со истиот месец лани
 • Швајцарците од нова година ќе ги дополнат своите сообраќајните правила со две-три за нас далечни работи
 • Националното жири за избор на Автомобил на годината во Македонија го прослави 25-годишниот јубилеј
 • 16.12.2019

  AUTOBEST 2020

  Стручното жири на AUTOBEST составено од по еден претставник од 31 европска држава ги објави резултатите од гласањето при што од петте финалисти најмногу гласови освои новата генерација на Opel Corsa
 • The list of all major tags can be seen here. All tags are optimized to make well-featured contents.
 • 29.09.2018

  Extremely Optimized Page Speed

  Pjax Blog is extremely tuned and optimized for the best page load performance. Learn More About Pjax Blog
 • 29.09.2018

  AMP Auto-Generation

  AMP is available in Pro Edition AMP, or Accelerated Mobile Pages, is a free, open-source framework that allows you to create mobile pages that deliver content quickly. Why Is AMP Important? AMP is important because it helps web pages load faster which potentially improves usability and convinces visitors to stay longer on your site engaging with your content. The logic is straightforward: faster load time leads to better engagement, which reduces bounce rate and improves mobile ranking. It consists of HTML, JS, and cache libraries that, thanks to specific extensions and AMP-focused properties, accelerate load speed for mobile pages. AMP Pros #1 It speeds up website load time This one is obvious. With no useless elements to slow them down, AMPs are lean, slick, and fast. Users enjoy pages that don’t make them wait, so AMPs basically guarantee that your site brings in more visitors. #2 It increases mobile ranking Although AMP is not a ranking factor by itself, it has a positive influence on mobile ranking due to its faster load time. Potentially, if Google starts prioritizing AMPs, it will have even more of an effect on SERPs. #3 It improves server performance If your site generates tons of traffic from mobile, AMP will reduce the load on your servers and improve their performance. Pjax Blog Automatically Generate AMP instead of you In general, to use AMP, you have to develop your website to generate AMP since AMP doesn’t permit things such as form elements, third-party JavaScript and some other elements you may be used to having on your page in a standard implementation. But, don’t worry, Pjax Blog does it instead of you.   It’s following Structured Data Markup perfectly. Learn more about Structured Data Markup.
 • 29.09.2018

  Beautiful Seamless Transition

  Exclusive Feature in Pro Edition Add seamless transition to you website and make it more unique than others! See Demo