25 години автомобил на годината во Македонија

25 години автомобил на годината во Македонија

Со коктел-прием беше означен почетокот на активностите на јубилејниот избор, истовремено собирајќи ги на исто место сите досегашни победници, сите импортери на автомобили во Македонија и оние што во досегашните 25 години биле дел од националниот избор на автомобил на годината. Сé започна во декември 1995 година кога на иницијатива на доајенот на македонското автомобилско новинарство Томислав Биљарац беше формирано првото национално жири. Традицијата се одржа и изборот на автомобил на годината во Македонија останува како една од ретките манифестации кои опстојуваат во овој долг временски период.

Токму сега во декември го одбележуваме и тој 25 годишен јубилеј. Бевме пионери на овие простори во организирање на ваков избор, а бевме пионери и во многу други работи поврзани со автомобилската индустрија и обидот да се подигне свеста кај луѓето за поголема мобилност. Исто така и да се изгради свеста кај купувачите на домашниот пазар, за вредноста на напредните технологии, безбедносните системи и сé она што носи иднината а при тоа водејќи сметка и за вредностите на естетиката и стилот. Имавме сесрдна помош и од домашните импортери, како и од нивните принципали, но и од медиумите и од пошироката јавност што веќе 25 години го следи изборот очекувајќи ја одлуката кој ќе ја понесе следната круна на автомобил на годината во Македонија.

Статуетките за првиот (Fiat Bravo/Brava, 1996) и актуелниот добитник (Ford Focus, 2019)

Има многу имиња кои дадоа свој придонес во растењето и созревањето на жирито. Некои се тука со нас а некои не, но сите оставија своја трага во националниот избор за автомобил на годината и на сите им благодариме. Ќе ги спомнеме носителите на досегашните признанија изразувајќи им ја нашата благодарност за нивната поддршка и учество во изборите. За овој јубилеен избор подготовките се веќе во полн ек. Во средината на јануари 2020 година ќе бидат објавени и финалистите кои ќе бидат во конкуренција за победник и добивање на наградата „стилизирана маска на ладилник“ – авторско дело на Валентин Ширилов што во сите досегашни збори го добива победник, а изработено токму за националниот избор на автомобил на годината во Македонија. На прославата беа изложени и првото доделено признание на Автомобилот на годината за 1996 година – Fiat Bravo/Brava и последниот победник за 2019-тата, Ford Focus.

Победникот на изборот ќе биде прогласен во средината на февруари 2020 година, а претходно ќе следуваат и финалните тестирања и традиционалните дружења на финалистите и националното жири за избор на автомобил на годината во Македонија. Покрај наградата „Автомобил на годината во Македонија“, ќе биде доделено и признанието „SUV на годината“, како и признанието за посебни достигнувања во автомобилската индустрија „Томислав Биљарац“.

 

All Features

 • Според ACEA, во јуни годинава бројот на новорегистрирани патнички возила во Европа е за 24,1 отсто помал во споредба со истиот месец лани
 • Швајцарците од нова година ќе ги дополнат своите сообраќајните правила со две-три за нас далечни работи
 • Националното жири за избор на Автомобил на годината во Македонија го прослави 25-годишниот јубилеј
 • 16.12.2019

  AUTOBEST 2020

  Стручното жири на AUTOBEST составено од по еден претставник од 31 европска држава ги објави резултатите од гласањето при што од петте финалисти најмногу гласови освои новата генерација на Opel Corsa
 • The list of all major tags can be seen here. All tags are optimized to make well-featured contents.
 • 29.09.2018

  Extremely Optimized Page Speed

  Pjax Blog is extremely tuned and optimized for the best page load performance. Learn More About Pjax Blog
 • 29.09.2018

  AMP Auto-Generation

  AMP is available in Pro Edition AMP, or Accelerated Mobile Pages, is a free, open-source framework that allows you to create mobile pages that deliver content quickly. Why Is AMP Important? AMP is important because it helps web pages load faster which potentially improves usability and convinces visitors to stay longer on your site engaging with your content. The logic is straightforward: faster load time leads to better engagement, which reduces bounce rate and improves mobile ranking. It consists of HTML, JS, and cache libraries that, thanks to specific extensions and AMP-focused properties, accelerate load speed for mobile pages. AMP Pros #1 It speeds up website load time This one is obvious. With no useless elements to slow them down, AMPs are lean, slick, and fast. Users enjoy pages that don’t make them wait, so AMPs basically guarantee that your site brings in more visitors. #2 It increases mobile ranking Although AMP is not a ranking factor by itself, it has a positive influence on mobile ranking due to its faster load time. Potentially, if Google starts prioritizing AMPs, it will have even more of an effect on SERPs. #3 It improves server performance If your site generates tons of traffic from mobile, AMP will reduce the load on your servers and improve their performance. Pjax Blog Automatically Generate AMP instead of you In general, to use AMP, you have to develop your website to generate AMP since AMP doesn’t permit things such as form elements, third-party JavaScript and some other elements you may be used to having on your page in a standard implementation. But, don’t worry, Pjax Blog does it instead of you.   It’s following Structured Data Markup perfectly. Learn more about Structured Data Markup.
 • 29.09.2018

  Beautiful Seamless Transition

  Exclusive Feature in Pro Edition Add seamless transition to you website and make it more unique than others! See Demo